Τι είναι το λογισμικό ως υπηρεσία;

λογισμικό ως υπηρεσία - saas- techunter

Το λογισμικό ως υπηρεσία (Software as a Service) είναι ο τρόπος παράδοσης των εφαρμοφών μέσω διαδικτύου. Με απλά λόγια δεν χρειάζεται την διαχείριση βάσεων δεδομένων τοπικά στο server ή ακόμα και την εγκατάσταση του ίδιου του προγράμματος στον υπολογιστή σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια σύνδεση στο internet. Με αυτό το τρόπο απελευθερώνεται τον εαυτό σας από τη διαχείριση του λογισμικού και από τη συντήρηση συστημάτων hardware.

Μια τέτοιου είδους εφαρμογή εκτελείται στους servers του παρόχου SaaS. O πάροχος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του λογισμικού του, την προσβασιμότητα του χρήστη στην υπηρεσία που παρέχει, την ασφαλή αποθήκευση των δεδομένων και τις ενημερώσεις του προγράμματος.

Χαρακτηριστικά του λογισμικού ως υπηρεσίας

  • Πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική

Με την πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική που διέπει ένα λογισμικό ώς υπηρεσία όλοι χρήστες και οι εφαρμογές μοιράζονται την ίδια δομή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι προγραμματιστές να καινοτομούν πιο γρήγορα χωρίς να χάνουν πολύτιμο χρόνο συντηρώντας την ίδια εφαρμογή σε διαφορετικές εκδόσεις. Οι χρήστες των εφαρμογών SaaS  παίρνουν πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις αυτόματα.

  • Ευελιξία προσαρμογής

Ο κάθε χρήστης του λογισμικού μπορεί να το προσαρμόζει στις δικές του ανάγκες χωρίς να επηρεάζει το σύνολο των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην ίδια δομή. Επιπλέον οι βελτιώσεις που παρέχονται μέσω αναβαθμίσεων είναι μοναδικές για κάθε εταιρεία/χρήστη με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος αναβαθμίσεων σε τυχόν ελλαττωματική έκδοση.

  • Εύκολη πρόσβαση

Η πρόσβαση στην εφαρμογή είναι πάρα πολύ εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή σύνδεση στο internet χωρίς να απαιτεί ειδικό εξοπλισμό σε servers.

Οι εφαρμογές του μέλλοντος είναι εδώ. Στο μέλλον οι εφαρμογές που δεν θα είναι Saas δεν θα μπορούν να επιβιώσουν στην αγορά. Στην Ελλάδα υπάρχουν επιχειρήσεις που παρέχουν λογισμικό ως υπηρεσία, οι οποίες λύνουν τα χέρια σε πολλές επιχειρήσεις. Απ την άλλη μεριά αν διαθέτε εφαρμογές σε τοπικούς server σίγουρα θα χρειάζεσται εργαλείο backup. Ένα πολύ καλό εργαλείο είναι το idrive για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό άρθρο.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε share ή εγγραφείτε στα social media μας ώστε να μένετε πάντα ενημερωμένοι.