Διασύνδεση ΦΗΜ με ΑΑΔΕ – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Διασύνδεση ΦΗΜ με ΑΑΔΕ

Ξεκινάει σταδιακά η υποχρεωτική διασύνδεση των ΦΗΜ με την ΑΑΔΕ (φορολογικών μηχανισμών και ταμειάκων). Συγκεκριμένα πρότυπο του email που στέλνεται στις επιχειρήσεις τις τελευταίες ημέρες είναι το παρακάτω:

“Κυρίες/Κύριοι

Σε συνέχεια της απόφασης Α.1171/2021 για την υποχρεωτική διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) με το πληροφοριακό σύστημα ΦΗΜ της ΑΑΔΕ, σας ενημερώνουμε ότι, με βάση τα στοιχεία της επιχείρησης σας στο σύστημα TAXIS, εντάσσεστε στις επιχειρήσεις που υποχρεούνται σε διασύνδεση των ΦΗΜ τους από 1.11.2021 και μόνο στην περίπτωση που συντρέχει τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια του επόμενου εδαφίου.

Ειδικότερα:

 

  • είτε εντάσσεστε στους πληττόμενους ΚΑΔ λόγω COVID-19 βάσει των διατάξεων της παραγράφου 70 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013,
  • είτε έχετε κάνει έναρξη εργασιών από 01/01/2020 έως και την 01/09/2021,
  • είτε το φορολογικό σας έτος λήγει σε διαφορετική ημερομηνία της 31/12.

Εάν θεωρείτε ότι δεν συντρέχει κάποιο από τα παραπάνω κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία έχετε υποχρέωση διασύνδεσης από την 1.11.2021, παρακαλούμε ελέγξετε, με βάση την Απόφαση Α.1171/2021,  σε ποια από τις υπόλοιπες ημερομηνίες έναρξης υποχρεωτικής διασύνδεσης ΦΗΜ εντάσσεστε (1.09 ή 1.10.2021).

Σε περίπτωση που η επιχείρησή σας έχει έδρα ή υποκατάστημα στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, για την υποχρεωτική διασύνδεση των ΦΗΜ που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ για αυτές τις περιοχές θα καθοριστούν νέες ημερομηνίες διασύνδεσης. 

Νέες ημερομηνίες διασύνδεσης θα καθοριστούν και για τις επιχειρήσεις με έδρα ή υποκατάστημα που έχει υποστεί ζημία σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και εντάσσονται στην ΠΝΠ της 13.8.2021. 

Εάν έχετε ήδη διασυνδέσει τον/τους ΦΗΜ σας με την ΑΑΔΕ δεν χρειάζεται να κάνετε περαιτέρω ενέργειες.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και την συνεργασία σας.”

 

MyData vs Esend

Θα ήθελα να διευκρινήσω σε αυτό το σημείο ότι η συγκεκριμένη διασύνδεση φορολογικών και ταμεικών μηχανών δεν αφορά το mydata αλλά την πλατφόρμα esend. Προς το παρόν οι δύο υπηρεσίες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. 

H eSend είναι η υπηρεσία την οποία οι φορολογικοί και οι ταμειακές μηχανές στέλνουν τα παραστατικά τα οποία κόβουνται( κυριώς λιανικές συναλλαγές) και στέλνονται στο taxis. Επίσης στα έντυπα είναι υποχρεωτική η εκτύπωση QRCode. Για την συγκεκριμένη υπηρεσία χρειάζεται παραμετροποίηση από τους τεχνικούς που σας έχουν εγκατασήσει τη συσκευή.

Από την άλλη το Mydata αφορά τη διαβίβαση του συνόλου των παραστατικών ως σύνοψη και χαρακτηρισμό. Δηλαδή ανεβαίνει στο Μydata η αξία του παραστατικού καθώς και ο χαρακτρησιμός εσόδου/εξόδου ως προς το Ε3. Πληροφορία την οποία δε μπορεί να δώσει καμία συσκευής ΦΗΜ εκτός από πρόγραμμα μηχανογράφησης.

 

Update:  Οι δύο υπηρεσίες θα ενωθούν από 1/10. Το esend θα στέλνει και θα δημιουργείτε μόνο η σύνοψη των λιανικών στα Mydata. Για το χαρακτηρισμό θα υπάρχει επιπλέον διαδικασία που θα γίνεται είτε από τα erp ή από τους λογιστές. 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε share ή εγγραφείτε στα social media μας ώστε να μένετε πάντα ενημερωμένοι για νέα μας άρθρα.