Τι είναι το VPN; Είναι χρήσιμο για κάθε χρήστη;

τι είναι το vpn - vpn unlimited

Το VPN αποτελείται από τα αρχικά των λέξεων Virtual Privite Network, δηλαδή Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο. Μέσω αυτού του δικτύου δίνεται η δυνατότητα να συνδέσουμε συσκευές μεταξύ τους, οι οποίες δε βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Η διασύνδεση γίνεται μέσω internet και στην ουσία αποκτούμε χαρακτηριστικά τοπικού δικτύου με το σημείο το οποίο συνδεόμαστε. Να σημειώσω εδώ ότι το σημείο που επιθυμούμε να συνδεθούμε μπορεί να βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης. Η σύνδεση γίνεται με υψηλά πρωτόκολλα ασφαλείας και είναι αδύνατο να παραβιαστεί.

Πολλοί ίσως γνωρίζεται το vpn από τη δουλειά σας, καθώς με την εξάπλωση της τηλεργασίας η σύνδεση σας στο γραφείο γίνεται μέσω VPN (ο υπολογιστής είναι σαν να βρίσκεται στο γραφείο). Ίσως αν έχετε λοιπόν την εμπειρία από τον επαγγελματικό σας χώρο, ίσως είναι πιο κατανοητή η έννοια του. 


Είναι όμως χρήσιμο μόνο για τους απλούς χρήστες;

  • Μέσω VPN μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε περιεχόμενο το οποίο δεν διατίθεται στη χώρα μας. Σε πλατφόρμες όπως είναι το youtube, instagram, netflix. Οι εν λόγω υπηρεσίες διαθέτουν βίντεο σειρές ή μουσική στα stories που ανεβάζουμε που δεν διατίθενται στη χώρα μας. Επιπλέον μέσω μιας vpn εφαρμογής μπορούμε να αγοράζουμε πιο φθηνά τη μηνιαία συνδρομή μας πχ στο netflix.
  • Πολλοί χρήστες επιθυμούν να έχουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας στη περιήγηση τους στο διαδίκτυο και να εξασφαλίσουν την ιδιωτικότητα τους. Συνεπώς η λύση του vpn είναι μονόδρομος. Ειδικότερα αν συνδέονται στο intertnet μέσω δημόσιων δικτύων και free wifi.
  • Με μια εφαρμογή ιδιαίτερα όταν την έχουμε αγοράσει μπορούμε να γίνουμε “πολίτης” σχεδόν οποιαδήποτε χώρας στο κόσμο καθώς ο υπολογιστής που συνδεόμαστε παίρνει την ip της χώρας την οποία επιλέγουμε.
  • Για τους gamers υπάρχουν λύσεις με τις οποίας μπορούν να αγοράζουν φθηνότερα τα παιχνίδια τους αν χρησιμοποιούν vpn.
  • Δίνεται η δυνατότητα παράκαμψης της λογοκρισίας καθώς όπως είναι γνωστό υπάρχουν περιπτώσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, στις οποίες οι κυβερνήσεις να απαγορεύουν τη πρόσβαση σε ορισμένες ιστοσελίδες.
  • Χρήσιμο εργαλείο για όσους ταξιδεύουν συχνά ή για κάτοικους εξωτερικού οι οποίοι επιθυμούν να συνδεθούν στη χώρα τους για να παρακολουθήσουν αγαπημένα τους προγράμματα.

Κατανοούμε λοιπόν ότι μια vpn εφαρμογή μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε οποιοδήποτε χρήστη και κατά περιπτώσεις να του εξοικονομήσει και χρήματα.

Η επιλογή του σωστού VPN

Μία πλήρης εφαρμογή vpn οφείλει να παρέχει ασφάλεια, όσο γίνεται υψηλή ταχύτητα, διαθεσιμότητα σε όλες τις πλατφόρμες(windows,android,ios,linux) και πολλαπλές συσκευές υποστήριξης για όσους το επιθυμούν.

Το vpn που χρησιμοποιώ είναι το VPN Unlimited. Επέλεξα την συγκεκριμένη εταιρεία καθώς δίνει μεγάλη ασφάλεια στον υπολογιστή και στην android συσκευή μου. Διαθέτει ακόμα εξιδεικευμένους server για torrents. Για τους πιο απαιτητικούς η VPN Unlimited προσφέρει δωρεάν επιπλέον επεκτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν Personal Server και Personal IP, αλλά και τη δυνατότητα να βάλετε το VPN στο WiFi Router σας. 

Κριτήριο όμως για την δική μου επιλογή έπαιξε το πακέτο συνδρομών. Προσωπικά δεν επιθυμώ να πληρώνω επιπλέον λεφτά κάθε μήνα ή ετήσια για μια εφαρμογή που δε χρησιμοποιώ σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση. Η συγκεκριμένη εταιρεία προσφέρει πακέτο εφόρου ζωής με 139.99 δολάρια (περίπου 119 ευρώ). Φυσικά έχει και πιο οικονομικά πακέτα μηνιαία. Πληρώνετε μια φορά και το έχετε για πάντα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εξοικονομείτε χρήματα από συνδρομές σας στο netflix και άλλες υπηρεσίες κάθε μήνα από μια εφαρμογή που την έχετε πληρώσει μόνο μία φορά.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε share ή εγγραφείτε στα social media μας ώστε να μένετε πάντα ενημερωμένοι.