Ψηφιακές τράπεζες N26 vs Revolut

Techunter - Ψηφιακές Τράπεζες - n26 vs revolut

Στις μέρες μας, γίνεται πολύ λόγος για τις λεγόμενες ψηφιακές τράπεζες, οι οποίες έχουν αρχίσει να μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας, κυρίως λόγο των ευκολιών που μας παρέχουν. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τα θετικά κι αρνητικά των δύο από των πιο γνωστών ψηφιακών τραπεζών της N26 και Revolut.

Θα προσπαθήσω να σας περιγράψω την δικιά μου εμπειρία απ’ τις δύο αυτές ψηφιακές τράπεζες αλλά και το καθεστώς που ισχύει για την κάθε μία.

Να εμπιστευτώ στις συγκεκριμένες τράπεζες τα χρήματα μου;

Το πρώτο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των χρημάτων μας κι αυτή είναι εξασφαλισμένη. Η Ν26 είναι αδειοδοτημένη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι από τη γερμανική εποπτική αρχή. Παρέχει όπως όλες οι συστημικές τράπεζες εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ. Μόλις ανοίξετε λογαριασμό σας δίνεται γερμανικό IBAN. Απ’ την άλλη η Revolut αποτελεί αγγλική ψηφιακή τράπεζα κι γι αυτό σας παρέχεται αγγλικό IBAN. Στη revolut τα χρήματα σας έχουν την εγγύηση της Lloyd’s και της Barcley’s και είναι αναγνωρισμένη από το FCA.

Δημιουργία λογαριασμού

Το δεύτερο κατά σειρά που μας ενδιαφέρει είναι η δημιουργία λογαριασμού στις εν λόγω τράπεζες. Κι τις δύο τις διαχειριζόμαστε από τις εφαρμογές τους στο κινητό μας κι η δημιουργία λογαριασμού είναι δωρεάν κι απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσουμε τα στοιχεία μας κι ένα έγγραφο ώστε να μας ταυτοποιήσουν. Η ταυτοποίηση γίνεται με τη χρήση της αστυνομικής μας ταυτότητας ή διαβατήριου.

Κατά τη γνώμη μου η N26 έχει πιο έξυπνο τρόπο ταυτοποίησης κι οι πιθανότητες να σου παρουσιαστεί πρόβλημα είναι ελάχιστες. Γιατί το λέω αυτό; Καθώς η Revolut δεν αναγνωρίζει τις χειρόγραφες ελληνικές ταυτότητες παρόλο που μπορεί να έχει λατινικούς χαρακτήρες, σε αντίθεση με τη N26 που αναγνωρίζονται κανονικά. Η N26 μάλιστα σου ζητάει να συμπληρώσεις το όνομα σου κι τον αριθμό της ταυτότητας σου ακόμη και στίγμα από το GPS ώστε να σε ταυτοποιήσει.

Σημείωση: H N26 ζητάει ημερομηνία λήξης της αστυνομικής ταυτότητας κι ως γνωστόν οι ελληνικές ταυτότητες δεν αναγράφουν κάποια τέτοια ημερομηνία. Βάζετε 15 χρόνια μετά.

Κατά τη διάρκεια δημιουργίας λογαριασμού η Revolut ζητάει 10 ευρώ για να τα καταθέσεις στο λογαριασμό σου προτού ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση του λογαριασμού σου. Κι αν είναι ανεπιτυχής η ταυτοποίηση τι γίνεται; Τα 10 ευρώ μένουν “κλειδωμένα” στο λογαριασμό σου. Η N26 στέλνει τη κάρτα σας περίπου σε 14 μέρες εντελώς δωρεάν. Αντιθέτως η Revolut χρεώνει 6 ευρώ εκτός κι αν έχετε βρει κάποιο κουπόνι.

Παροχές

Κι οι δύο τράπεζες έχουν δωρεάν κι επί πληρωμή πακέτα που αν σας ενδιαφέρουν μπορείτε να ρίξετε μια ματιά για τη Revolut και τη N26. Οι δωρεάν παροχές είναι οι εξής:

Revolut
  • Δωρεάν τραπεζικό λογαριασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Πληρωμές σε παραπάνω από 150 νομίσματα χωρίς επιπλέον τέλη ή προμήθειες χρησιμοποιώντας την πραγματική τραπεζική ισοτιμία
  • Καμία προμήθεια σε αλλαγές συναλλάγματος έως €6.000 /μήνα
  • Δωρεάν αναλήψεις μετρητών από οποιοδήποτε ATM έως € 200 /μήνα (οι ελληνικές τράπεζες κρατάνε)

N26

  • Δωρεάν τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία.
  • Δεν υπάρχει προμήθεια για πληρωμές στο εξωτερικό.
  • Ανάληψη από ATM μέχρι 5 δωρεάν το μήνα (οι ελληνικές όμως κρατάνε).
  • Διεθνείς Μεταφορές με την TransferWise σε 19 συναλλάγματα.

Σημαντικό: Την Revolut μπορείς να τη φορτίζεις εντελώς δωρεάν καθώς εμφανίζεται στην ελληνική τράπεζα σαν πληρωμή με κάρτα κι έτσι δεν σου κρατάει προμήθεια. Αντιθέτως με τη N26 στη οποία η ελληνική τράπεζα θα κρατήσει προμήθεια γιατί φαίνεται σαν μεταφορά χρημάτων σε τρίτη τράπεζα. Ωστόσο την πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς χωρίς προμήθεια.

Η Revolut σου παρέχει κι υπηρεσίες, όπως ασφάλειας ταξιδιού ή για κρυπτονομίσματα. Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τις παροχές της Revolut και της Ν26 στις ιστοσελίδες τους.

Όποια εταιρεία κι να διαλέξετε έχει τα θετικά της κι τα αρνητικά της. Το σίγουρο είναι ότι οι ευκολίες που μας παρέχουν είναι πολλές. Oι ψηφιακές τράπεζες ήρθαν για να μείνουν.

Προσπάθησα σε αυτό το άρθρο να σας δώσω κάποιες πληροφορίες που δεν είδα πουθενά γραμμένες για τη πραγματική χρήση των δύο εταιρειών όπως εγώ τις αντιλήφθηκα από τη χρήση μου. Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμες.

Αν χρησιμοποιείτε μία από τις δύο κάρτες γράψτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια. Γράψτε μας επίσης αν έχετε κάποια απορία.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε το share ή εγγραφείτε στα social media μας ώστε να μένετε πάντα ενημερωμένοι για νέα μας κείμενα.