P2P Lending – Τι είναι και πως μπορείς να βγάλεις χρήματα

τι είναι το p2p lending

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανάπτυξη του internet βοήθησε την διασύνδεση των ανθρώπων. Σε αυτό το άρθρο θα δώσω πληροφορίες για την νέα τάση στα δάνεια μέσω πλατφορμών p2p lending και πώς η τεχνολογία παίζει και εδώ το ρόλο της.

Η κρίση του 2008 οδήγησε τις τράπεζες στη μείωση της χρηματοδότησης των ιδιωτών και επιχειρήσεων. Αυτό ανάγκασε τους δανειολήπτες να βρουν νέους τρόπους άντλησης κεφαλαίων. Η ιδέα λοιπόν είναι η στροφή στο διαδίκτυο όπου το κοινό το οποίο μπορείς να απευθυνθείς και να αντλήσεις κεφάλαιο είναι παγκόσμιο. Έτσι ο παραδοσιακός τρόπος μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών αρχίζει και φθίνει.

Οι εταιρείες παροχής δανείων (loan originators) στράφηκαν στο p2p μοντέλο(peer to peer), δηλαδή σε άντληση κεφαλαίων από μεταξύ πολλών δανειστών και δανειοληπτών. Φτιάχτηκαν πλατφόρμες με σκοπό να εξυπηρετήσουν την επικοινωνία των δανειοληπτών και δανειστών και τη διαχείριση του δανειζόμενου κεφαλαίου.

Πως μπορείς να βγάλεις χρήματα;

Τα επιτόκια στις συγκεκριμένες πλατφόρμες είναι υψηλά. Σε ορισμένες είναι της τάξεως κατά μέσο όρο του 9-10%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από ένα επιτόκιο ενός λογαριασμού αποταμιευτηρίου στον οποίο στους περισσότερους λογαριασμούς είναι κάτω από 1%. Το μεγάλο ποσοστό των επιτοκίων είναι ο λόγος προσέλκυσης ανθρώπων. Αυτό δε σημαίνει ότι στο μέλλον τα επιτόκια θα είναι εξίσου υψηλά εφόσον το p2p lending γίνει ευρέως διαδεδομένο.

Άρα ο καθένας από εμάς μπορεί να δανείσει χρήματα σε κάποια εταιρεία παροχής δανείων. Όταν αποπληρωθεί το ποσό το οποίο έχετε δανείσει θα έρθει προσαυξημένο με το επιτόκιο που του αναλογεί. Αυτό είναι και το κέρδος μας.

Από την άλλη μεριά οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τις πλατφόρμες p2p lending αποκτούν κέρδος από τις προμήθειες που κρατάνε κάθε φορά που ο δανειολήπτης εξοφλεί μία δόση.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών δάνεια στις συγκεκριμένες πλατφόρμας. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν δάνεια αγοράς αυτοκινήτου, βραχυπρόθεσμα δάνεια, εκχώρηση τιμολογίων (factoring) κτλ.

Μειονεκτήματα

Το p2p lending εμπεριέχει ορισμένα μειονεκτήματα και ρίσκο.

  • Υπάρχει η πιθανότητα απώλειας των χρημάτων σου, αν ο δανειολήπτης δεν αποπληρώσει τη δόση ή χρεοκοπήσει. Γι’ αυτό το λόγο θετικό στοιχείο και μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι πλατφόρμες που έχουν εγγύηση επιστροφής χρημάτων. Αξιόπιστη πλατφόρμα για την Ευρώπη είναι η mintos για την οποία θα υπάρξει πλήρως οδηγός σε επόμενο άρθρο.
  • Δεύτερο μειονέκτημα εμπεριέχει την ηθική πλευρά όλου αυτού του εγχειρήματος. Δεν υπάρχει πλήρης έλεγχος ότι τα λεφτά που δανείζεις πηγαίνουν ακριβώς για το σκοπό που περιγράφεται στους όρους δανείου ή για άλλους σκοπούς.

Εν κατακλείδι το p2p lending είναι μια νέα τάση στα δάνεια. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει υπάρχουν αξιόπιστες πλατφόρμες όπως αυτή που ανέφερα παραπάνω. Στο επόμενο άρθρο θα ακολουθήσει ένας πλήρης οδηγός από τη δημιουργία λογαριασμού μέχρι τις βασικές ρυθμίσεις ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεση στο κίνδυνο.

Προσοχή!! Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος και δεν παροτρύνω κανέναν να επενδύσει χρήματα αν δε θέλει να το κάνει. Αναφέρω απλώς τις δυνατότητες που υπάρχουν και ο καθένας με δικιά του ευθύνη αποφασίζει τι θα κάνει με τα χρήματα του. Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν που μας τάζει εύκολο, γρήγορο και πολύ χρήμα. 

Αν θέλετε να με ρωτήσετε το οτιδήποτε για το p2p lending αφήστε σχόλιο από κάτω ή στα social media του TecHunter.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε το share ή εγγραφείτε στα social media μας ώστε να μένετε πάντα ενημερωμένοι για νέα μας άρθρα.