Metaverse: To νέο “σύμπαν” που θα αλλάξει τον κόσμο

Metaverse VR_AR

Το μέλλον του διαδικτύου είναι το metaverse; Τι είναι το metaverse για το οποίο το Facebook έχει σκοπό να ανοίξει 10.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη για την ανάπτυξη του; Θα αλλάξει τη ζωή όπως την ξέρουμε;

Τι είναι το metaverse;

To metaverse είναι το περιβάλλον εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας μέσω ειδικών γυαλιών και άλλων αντικειμένων. Το metaverse δεν αφορά μόνο βιντεοπαιχνίδια, αλλά σκεφτείτε έναν κόσμο που θα μπορείτε να δουλεύετε και να ψωνίζετε από το σπίτι σας. Για την ακρίβεια θα επισκέπτεστε πχ το μαγαζί για τα ψώνια σας από το καναπέ του σπιτιού σας. Και όχι δεν μιλάμε για online αγορές.

Για να αντιληφθείτε λίγο τι σημαίνει metaverse σας προτείνω να δείτε την ταινία Avatar, για όσους δεν την έχετε δει. Στη συγκεκριμένη ταινία οι πρωταγωνιστές μπαίνουν σε ένα μηχάνημα και στην ουσία αποκτούν και περιφέρονται ως μία άλλη μορφή το λεγόμενο Avatar. Έτσι λοιπόν εσείς θα είστε ξαπλωμένοι στο καναπέ σας και με τον κατάλληλο εξοπλισμό θα βρίσκεται στον έξω κόσμο. Θα συναναστρέφεστε με άλλους ανθρώπους και θα κάνετε ότι δραστηριότητες θέλετε. Θα τις αισθάνεστε χωρίς όμως να τις βιώνει το ίδιο σας το σώμα αλλά το Avatar σας.

Η εξέλιξη της ανθρωπότητας με το metaverse

Η ανθρωπότητα θα αλλάξει εφόσον υλοποιηθεί το λεγόμενο metaverse. Οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο στον εικονικό κόσμο παρά στον πραγματικό. Θα δουλεύουν από το σπίτι, ενώ το avatar τους θα βρίσκεται στο γραφείο μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Θα νοιώθουν ότι επικοινωνούν με τους άλλους ανθρώπους κανονικότατα μόνο που δεν θα η ίδια η ύπαρξη τους αλλά ένα ψηφιακό δημιούργημα.

Οι μετακινήσεις των ανθρώπων θα περιοριστούν. Αφού όλα θα γίνονται από τον καναπέ του σπιτιού ποιος ο λόγος ο κόσμος να μπει σε ΜΜΜ ή στο αμάξι του να πάει στο προορισμό του. Συνεπώς όλο αυτό το σύστημα θα φέρει τεράστιες αλλαγές. Σκεφτείτε ότι το metaverse θα υπάρξει εργαλείο και για την κλιματική αλλαγή. Λιγότερες μετακινήσεις, λιγότερες εκπομπές αερίου του άνθρακα. Αν υπήρχε το metaverse την εποχή του κορονοϊού σκεφτείτε ότι τα εμπορικά μαγαζιά ή τα κέντρα διασκέδασης δεν έκλειναν, αφού θα τα επισκεπτόταν όλα αυτά το avatar μας και όχι εμείς οι ίδιοι. Μπορείτε να σκεφτείτε λοιπόν τι εστί το project metaverse.

Εταιρείες που επενδύουν στην υλοποίηση του metaverse

Η Facebook θέλει να πρωτοπορήσει σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο και γι αυτό σκοπεύει να ανοίξει 10.000 θέσεις στην Ευρώπη για το σκοπό αυτό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας η υλοποίηση θα διαρκέσει 10-15 χρόνια για να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας. 

Παρόλα αυτά δεν είναι η μόνη εταιρεία που έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τον νέο ψηφιακό κόσμο. Μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η microsoft, nvidia και άλλες έχουν ως στόχο να επενδύσουν σε αυτό τον τομέα.

Στο πιο κοντινό μέλλον

Πέρα όμως του metaverse ένα προοίμιο στάδιο του νέου σύμπαντος είναι η τηλεϊατρική και άλλες δουλειές που μπορούν να βελτιωθούν από γυαλιά VR. Τέτοιες τεχνολογίες που αναπτύσσονται ήδη από μεγάλες εταιρείες θα γίνουν ορατές στο άμεσο μέλλον και πολλοί εργαζόμενοι θα αρχίσουν να τις χρησιμοποιούν στη εργασία τους.

Αν θα πετύχει το metaverse τα επόμενα χρόνια μένει να το δούμε. Ακόμα όμως και αν δεν επιτευχθεί στο 100% με το τρόπο που περιγράφω παραπάνω, το σίγουρο είναι ότι θα δώσει πολλά νέα χαρακτηριστικά και εργαλεία σε πολλούς κλάδους της ζωής μας. Όλα αυτά θα έρθουν πιο κοντά με τις νέες ταχύτητες internet 5G και 6G που ήδη αναπτύσσεται.