ΚΑΦΑΟ – Όλοι τα έχουν δει, λίγοι ξέρουν τι είναι

Techunter - ΚΑΦΑΟ

Όλοι έχουμε δει σε γειτονιές τα λεγόμενα ΚΑΦΑΟ, ξέρουμε όμως την χρησιμότητα τους και το ρόλο που παίζουν για τη σύνδεση internet που έχουμε στο σπίτι μας;

Η λέξη ΚΑΦΑΟ προέρχεται από τη γερμανική KV(ΚΑ-ΦΑΟΥ) και δηλώνουν τα κουτιά που βρίσκονται στις διάφορες συνοικίες. Τα ΚΑΦΑΟ ανήκουν στον ΟΤΕ επί το πλείστον, παρόλα αυτά θα έχετε παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί κι άλλων εταιρειών(vodafone,wind) στις γειτονιές, ώστε να σπάσει το μονοπώλιο. Έτσι οι τρεις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών χώρισαν τις περιοχές κι η καθεμία τοποθέτησε τα δικά της.

Τι είναι το ΚΑΦΑΟ;

Σκεφτείτε να έφευγαν τα καλώδια όλων των σπιτιών κι να πήγαιναν στο κεντρικό σημείο του ΟΤΕ που εξυπηρετεί την περιοχή σας. Φαντάζεστε το χαμό των καλωδίων που θα υπήρχε και το τεράστιο κόστος για να υπάρχουν όλα αυτά τα καλώδια. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν τα ΚΑΦΑΟ τα οποία συγκεντρώνουν τα καλώδια των σπιτιών αν 2-3 οικοδομικά τετράγωνα και ύστερα μέσω ενός καλωδίου συνδέεται το ΚΑΦΑΟ με το Αστικό Κέντρο.

Καλωδίωση και Ταχύτητες Internet

To ΚΑΦΑΟ συνδέεται με καλώδιο F1 με το αστικό κέντρο όπου βρίσκεται το τηλεφωνικό κέντρο και το DSLAM (τo DSLAM είναι σαν modem όπου ο κάθε συνδρομητής έχει τη δικιά του πόρτα για σύνδεση στο internet). Το F1 είναι καλώδιο χαλκού. Όπως ακριβώς είναι κι τα καλώδια από τα ΚΑΦΑΟ μέχρι τα σπίτια μας. Με αυτό τον τύπο σύνδεσης οι ταχύτητες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 24Mbps. Γι αυτό το λόγο οι περισσότεροι έχουμε ADSL σύνδεση.

Το τελευταία χρόνια έχει μπει στη ζωή μας το VDSL ή το λεγόμενο για υψηλότερες ταχύτητες Fiber. Αυτή η διασύνδεση μπορεί να μας δώσει ταχύτητες 50, 100 και 200Mbps. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Οι πάροχοι αλλάζουν το καλώδιο F1 με καλώδιο οπτικής ίνας. Με αυτό το τρόπο η ταχύτητα internet μέχρι τα ΚΑΦΑΟ είναι υψηλή. Τα σπίτια μας δεν απέχουν πάνω από 300-400 μέτρα από το πλησιέστερο ΚΑΦΑΟ, συνεπώς οι απώλειες δεν είναι μεγάλες λόγου του χαλκού που συνεχίζει να συνδέει το σπίτι μας με το ΚΑΦΑΟ. Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνονται υψηλότερες ταχύτητες στις συνδέσεις μας.

Υπάρχει φυσικά πλέον κι η δυνατότητα το κάθε σπίτι να έχει τη δικιά του οπτική ίνα με τη τεχνολογία Fiber To The Home(FTTH), στην οποία η ταχύτητα δεν είναι κάτω από 100Μbps και μπορεί να φτάσει στο άμεσο μέλλον και το 1Gbps.

Στα κινητή τηλεφωνία οι ταχύτητες είναι διαφορετικές με συνδέσεις 4G και 5G.

Εσείς τι ταχύτητες έχετε στο χώρο σας;

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε το share ή εγγραφείτε στα social media μας ώστε να μένετε πάντα ενημερωμένοι.